• drop

Nieuws

Onze inzet zorgt voor positieve resultaten

Toezicht-keuringen

Demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet niets in een verplichte periodieke keuring voor woningen.


Dit blijkt uit de antwoorden die de minister vrijdag heeft gegeven op vragen van SP-Kamerlid Beckman, over een keuringsplicht voor rookwering en balkons. Volgens de minister is het de verantwoordelijkheid van een de woningeigenaar om aan de veiligheidsvoorschriften die in het Bouwbesluit vermeld staan, te voldoen. De eigenaar kan zelf besluiten een eventueel (periodieke) keuring uit te laten voeren, vindt hij. “Ik ben geen voorstander van een verplichte algemene periodieke keuring voor woningen, omdat dit leidt tot een lastenverzwaring voor woningeigenaren en omdat zo’n keuring ook woningen treft waarbij mogelijk helemaal geen veiligheidsprobleem is”, schrijft Plasterk aan Beckman. “Als er een evident veiligheidsprobleem is bij een eenduidige categorie woningen (qua bouwjaar, woningtype, bouwwijze) dan is er sinds 2015 wel de mogelijkheid om per ministeriële regeling een onderzoeksplicht in te voeren waarmee het veiligheidsprobleem heel gericht kan worden aangepakt. Dit instrument is ingezet voor galerijflats na het van het instorten van een galerij in 2011.”

Vrijspraak verhuurder na brand
Aanleiding voor de Kamervragen was de vrijspraak van de 64-jarige verhuurder van het pand in de binnenstad van Leeuwarden. In zijn woning kwam in oktober 2013 een 24 jarige student op het leven. Volgens de rechtbank kon echter niet worden vastgesteld of de huisbaas wist dat er gebreken bestonden, ook al omdat er geen wettelijke keuringsplicht of keurmerk is. De rookwering voldeed niet aan de wettelijke eisen uit het Bouwbesluit 2012, maar daarmee was de verhuurder volgens de rechtbank niet nalatig, zoals het OM beweerde. Volgens de rechter had de huisbaas niet kunnen weten dat de rookwering tekort schoot.

Belangenverenigingen pleiten wel voor keuring
Het is niet de eerste keer dat minister Plasterk aangeeft niets te zien in een onderzoeksplicht naar balkons. Desondanks hebben belangenverenigingen in de bouw- en woningsector al vaker voor gepleit voor een verplichte APK-keuring.

Recente nieuwsberichten

Recente projecten

Recente tweets

  • @frans_blom @claudiareiner01 @delimburger @De_Bouwagenda Inderdaad Motivatie. Maar als scholen het tempo van innovatie en ontwi… https://t.co/1j2h7YA5J8ongeveer 18 dagen geleden geleden

  • @frans_blom Verandering van bedrijfsnamen. 2019 een nieuwe start met nieuwe naam. Namens ons allen een fantastisch 2019 toeg… https://t.co/EOjssYv7zVongeveer 118 dagen geleden geleden